3 tips om je energieniveau te verhogen

3 Tips voor meer energie

Deel dit artikel via:

Elly van der Laan

Elly van der Laan

Elly is de oprichter van Uit Adem

Het hebben van weinig energie kan erg intimiderend zijn en kan de kwaliteit van je leven enorm verlagen. Je wilt graag zoveel dingen doen op een dag, maar soms is je energie gewoon op. Als je op internet gaat zoeken naar manieren om meer energie te krijgen, dan kom je veel verschillende manieren tegen. Van extra bewegen, sporten en vitaminepillen tot yoga, meditatie en ademhaling. Het kiezen van een methode kan overweldigend zijn.

Voor mij betekent het hebben van meer energie dat ik opgewekter ben en helderder kan denken. Ik heb meer focus en meer zin in de dingen die ik moet doen. En veel belangrijker nog, meer energie voor de dingen die ik wil doen.

Het vergroten van je energieniveau begint met een juiste mindset. Daarnaast kan je tijdens je dag een paar keer bewust dieper en langer ademen dan normaal. Hierdoor schakel je gelijk over van stress of actie naar ontspanning. Tot slot is de kwaliteit van de slaap een belangrijk deel van je energie. Door rustiger en meer ontspannen de avond te beëindigen, vergroot je je kwaliteit.

Dit zijn in basis de drie tips die je helpen je om jouw bewustzijn en energie te verhogen. Laten we dieper ingaan op elke tip: wat zijn praktische oefeningen en waarom helpt het.

Let op je manier van ademhalen

Herken jij het gevoel dat je te gehaast, gespannen of gestrest bent? Deze gevoelens hebben een directe invloed op je manier van ademen. Denk maar eens aan wat er gebeurt als je schrikt; Je houdt je adem in. Of als je zenuwachtig bent en spanning voelt, dan adem je sneller en oppervlakkiger. Dit zijn natuurlijke reacties van jouw lichaam op wat er om je heen gebeurt. Heel handig om in een optimale paraatheid te zijn als we gevaar tegemoet komen. Gelukkig zijn we tegenwoordig nog maar zelden echt in gevaar, alleen dat weet je lichaam niet. Dat reageert nog steeds op die oude manier.

Nadat het gevaar geweken was, gaven we ons lichaam de tijd om uit te rusten en te herstellen. Dit herstel wordt ons steeds lastiger gemaakt. De spanning die in ons lichaam wordt opgebouwd door stress, raken we niet kwijt omdat we niet fysiek in actie komen. We leven in een 24 uurs economie waar we vaak het gevoel hebben dat we altijd maar ‘aan’ moeten staan en altijd voor iedereen beschikbaar moeten zijn. Doordat we te weinig tijd voor onszelf nemen, krijgen ons lichaam en brein niet meer de gelegenheid om uit te rusten en te herstellen. Hierdoor ademen we sneller en oppervlakkiger dan wenselijk is, wat veel energie kost en niet goed is voor onze gezondheid.

Het bewust worden van jouw manier van ademen is de eerste stap. Daarna kan je door kleine aanpassingen jouw energiegevoel enorm verhogen. Probeer het maar eens. Sluit je ogen en adem (als het kan door je neus) iets langzamer en dieper in en uit. Denk vervolgens aan een fijn moment. Een moment waar je jezelf helemaal happy voelde. Hierbij kunnen juist de kleine momenten heel waardevol zijn. Denk bijvoorbeeld aan het drinken van thee of koffie in de lentezon. Voel hoe je lichaam wordt verwarmd en hoe de wind langs je lichaam waait. Word je bewust van de rust en ontspanning in je lichaam. Hoe meer zintuigen je erbij betrekt des te groter het effect. Een kleine mini vakantie van twee-drie minuten dat je niets kost en een paar keer per dag kunt nemen. Hoe mooi is dat!

Verbeter de kwaliteit van je nachtrust

Het verbeteren van de kwaliteit van je nachtrust kan wonderen doen voor je energieniveau en focus. Als je de kwaliteit van je nachtrust wil verbeteren is het belangrijk dat je je bewust wordt van de gewoontes die je hebt voordat je gaat slapen en op het moment dat je wakker wordt. Deze gewoontes zenden namelijk signalen naar je brein, waarin ze aangeven in welke staat je bent. 


Als je bijvoorbeeld nog bezig bent op je telefoon, dan zend je het signaal naar je brein dat je actief bent. Een actief brein is niet ontspannen. Zodra je wilt gaan slapen moet je lichaam eerst ontspannen, wat tijd kost en van de tijd van een diepe slaap afgaat. 


Vaak openen we social media, het nieuws of onze mail mail op het moment dat we wakker worden. Naarmate we dit meer en meer doen, programmeren we ons brein om zich voor te bereiden op dit moment. Dit heeft invloed op je nachtrust

Nachtrust

Daarnaast heeft het blauwe licht dat van je telefoon, laptop, computer of ipad afkomt een nadelige invloed op je biologische klok. Door vlak voordat je gaat slapen op een scherm te kijken, voorkom je de productie van melatonine en val je moeilijker in slaap. Neem dus de tijd, voordat je gaat slapen, om je rustig voor te bereiden op de nacht, de dag af te sluiten zodat je ontspannen in bed kunt stappen.

Een gezellige, opgeruimde slaapkamer is ook een manier om de kwaliteit van je slaap te verbeteren. Het helpt je om je hoofd leeg te maken en werkt rustgevend. Je wordt niet afgeleid door rondslingerende spullen om je heen waardoor je je beter kunt ontspannen.

Een andere manier om de kwaliteit van je slaap te verbeteren is zorgen voor voldoende frisse lucht in je slaapkamer. Zet je raam een stukje open zodat je voldoende zuurstof en energie in kunt ademen tijdens het slapen. Je ademhaling is je belangrijkste energiebron. Een open raam zorgt er ook voor dat het niet te warm in de kamer is. Je lichaam heeft een eigen warmtecyclus. Midden op de dag is je lichaam het warmst en ‘s nachts is je lichaam het koelst. In een koele kamer val je gemakkelijker in slaap en heeft je lichaam geen last heeft van warmte waardoor je rustiger slaapt.

Ook voordat je gaat slapen, kan je ademhaling je helpen om te ontspannen. Ga ontspannen op je rug liggen en adem iets langzamer en dieper in dan normaal. Voel de ontspanning die deze kleine verandering van je adempatroon je brengt. Denk vervolgens aan momenten van de dag of in je leven waar je dankbaar voor bent. Je kunt het uiten van dankbaarheid afsluiten met het voornemen dat je heerlijk diep zult slapen. Iedere cel van je lichaam zich richt op herstel en ontwikkeling en je de volgende ochtend uitgerust en energiek wakker zult worden.

Zet tot slot je wekker vijf minuten eerder dan je gewend bent. Dit geeft je ‘s morgens de ruimte om te werken aan je mindset. Doordat je de wekker vijf minuten eerder hebt gezet, kan je nog even blijven liggen. Neem deze tijd om rustig wakker te worden. Verbind je met jezelf, adem iets dieper en langzamer in, liefst door je neus en doe eenzelfde dankbaarheidsoefening die waarmee je de vorige avond bent geëindigd. Uit je dankbaarheid voor de heerlijke nacht, voor de mooie droom, dat je uitgerust wakker bent geworden, of waar je ook maar dankbaar voor bent.

Dankbaarheid is een fantastische energiegever. Kijk op de dag vooruit en zeg bijvoorbeeld tegen jezelf dat je vandaag de beste versie van jezelf bent en voel hoe de energie door je lichaam stroomt. Hoe meer gevoel je erbij hebt des te meer energie de gedachte jou brengt. Visualiseer hoe je jouw dag door wil brengen. Nu ben je er helemaal klaar voor om uitgerust en opgewekt de dag te beginnen.

Besteed tijd en aandacht aan je persoonlijke en fysieke ontwikkeling

Veel bekende en succesvolle mensen starten de dag met tijd nemen voor zichzelf. Hoewel zij vaak een heel druk programma hebben nemen zij iedere ochtend de tijd om aan hun fysieke en mentale ontwikkeling te werken. Ze hebben ervaren dat tijd en aandacht nemen voor jezelf en je eigen ontwikkeling de beste investering is die je kan doen.

‘’Als je geen tien minuten voor jezelf hebt, heb je geen leven’’ is een uitspraak van de bekende Amerikaanse life coach Tony Robbins.

Het hebben van een gezond lichaam en gezonde geest doet wonderen voor je energieniveau. Tegenwoordig doen we heel veel op een dag maar we doen het vaak op een half lege batterij of soms zelfs op nog minder. Goed voor jezelf zorgen, door te werken aan je fysieke en mentale gezondheid, zorgt ervoor dat je jouw interne batterij op kunt laden en je energieniveau optimaal is. Dit geeft je een goed gevoel, je zelfwaardering en humeur gaan omhoog wat weer een boost is voor je energieniveau.

Het ideale moment is de ochtend. Tim Ferriss de quote ”Win the Morning and Win the Day”. Hoeveel tijd je neemt en hoe je die tijd invult, is aan jou. Ook een klein momentje voor jezelf levert je al veel op.

Liefs, Elly

Deel dit artikel via:

Meer artikelen

Van dieptepunt tot veerkracht

Ha lieve jij, Het was zomer 2015 dat ik de bodem van mijn dal bereikte. Ik was gescheiden, werkte fulltime en had net een tweejarige

Afb 1 - Wat is hartcoherentie

Wat is hartcoherentie?

In dit artikel geef ik je een korte uitleg over hartcoherentie. Je leert wat hartcoherentie is, hoe stress jouw coherentie beïnvloed én hoe je jouw

Gratis: Snel stress verlagen

Leer direct over te schakelen van stress naar ontspanning.

Stress heeft invloed op je ademhaling. Stress zorgt ervoor dat je sneller en oppervlakkiger gaat ademen. Met de drie eenvoudige oefeningen van deze cursus kun je direct overschakelen van stress naar ontspanning.