9 Tips om een ochtendroutine te beginnen

9 Tips om een ochtendroutine te beginnen 1

Deel dit artikel via:

Elly van der Laan

Elly van der Laan

Elly is de oprichter van Uit Adem

Een ochtendroutine creëert rust en ruimte in je dag en daarmee in je leven. Daarnaast zet je met een vitaliserende ochtendroutine een mix van positieve hormonale en biochemische processen in gang die tot wel 12 uur lang in je lichaam aanwezig zijn. Door de dag te beginnen met een ochtendroutine ben je dus de hele dag in een stralend humeur! Met deze negen tips begin jij iedere dag stralend en opgewekt aan jouw dag.

Het starten van een ochtendroutine vond ik altijd moeilijk. Iedere keer begon ik vol goede intenties maar al snel liet ik er weer iets tussen komen. Ik vond dat ik vandaag wel weer een uitzondering kon maken. Voor ik wist was ik een week verder en had ik het alweer opgegeven.

Dat was niet goed voor mijn zelfwaardering, ik baalde van mezelf en voelde me een zwakkeling. Ik faalde steeds in wat ik wilde bereiken. Ik vroeg mezelf af:

“Waarom kan ik afspraken die ik met een ander maak moeiteloos nakomen, maar waarom lukt me dat niet met de afspraken die ik met mezelf maak?’’

‘’Waarom doe ik er alles aan om een ander niet teleur te stellen maar mag ik mezelf wel teleur te stellen?”

Toen stuitte ik op het boek: Miracle Morning van Hal Elrod. Hij creëerde een manier om je dag gemotiveerd en vol enthousiasme te beginnen.

Inhoud

9 Tips om een ochtendroutine te beginnen 2

Waarom een ochtend routine?

Dagelijks liefde, tijd en aandacht aan jezelf geven creëert rust en ruimte in je dag en daarmee in je leven. Met een ochtendroutine geef je jezelf erkenning en waardering en dat vergroot je zelfvertrouwen. Je vergroot je focus en concentratie waardoor je meer kunt doen in minder tijd. Je zet een positieve mix van hormonale en biochemische processen in gang die jouw gezondheid een boost geven. Hiermee vergroot je je energie en levensplezier en dat straal je uit en kan je delen met alles en iedereen om je heen die je lief zijn. Hoe mooi is dat?!

Voordat je begint met een dagelijkse routine is het goed om jezelf een paar vragen te stellen.

Als de antwoorden op deze vragen voor jou helder en duidelijk zijn en jij iedere dag met een stralend humeur wil beginnen, pas dan de volgende tips toe.

Het starten van een ochtendroutine was nog nooit zo makkelijk!

Tip 1: Ga een commitment met jezelf aan

Ga een commitment met jezelf aan. Spreek met jezelf af hoeveel tijd je aan je ochtendroutine wil besteden en wat je in die tijd wil doen. Schrijf die afspraak helder en duidelijk op. Leg die afspraak naast je bed, plak hem op de badkamerspiegel en op je koelkast. Zo blijf je jezelf steeds herinneren aan de afspraak die je met jezelf hebt gemaakt. Wat ook heel krachtig werkt, is om je afspraak hardop uit te spreken tegen iemand die je lief is. Hij of zij zal belangstelling tonen en je liefdevol stimuleren als je het even moeilijk hebt.

Tip 2: Lees deze commitment hardop voor

Lees iedere avond voordat je gaat slapen de afspraak hardop aan jezelf voor. Bedank jezelf dat je ook die dag weer fijn tijd aan jezelf en je dagelijkse routine hebt besteed. Ga slapen met een affirmatie in je hoofd. Een affirmatie is een kort positief geformuleerd zinnetje. Bijvoorbeeld:

‘’Ik ben dankbaar voor de diepe en helende slaap voor komende nacht. Morgenochtend word ik uitgerust om …. uur wakker en begin ik enthousiast aan mijn dagelijkse routine.’’

9 Tips om een ochtendroutine te beginnen 3

Tip 3: You snooze, you lose

Ken je de uitdrukking “You snooze, you lose”? Door steeds opnieuw de snooze knop in te drukken denk je nog wat uit te rusten, maar eigenlijk geef je jezelf en je lichaam het signaal dat je de nacht nog niet wilt beëindigen. Onbewust vertel je jezelf dat je geen zin hebt in de dag. Het voelt op dat moment misschien even lekker maar uiteindelijk sta je te laat op en moet je je gaan haasten. Dat voelt niet prettig en onbewust stel je jezelf iedere keer weer teleur.

Door steeds die snooze knop in te drukken heb je jezelf een gewoonte aangeleerd die niet altijd even goed voor je uitpakt.

Overschrijf die snooze-gewoonte met een nieuwe gewoonte. Stap gelijk uit bed als de wekker gaat. Nu heb je alle tijd. Maar wat nog veel belangrijker is, je krijgt een goed gevoel dat je de hele dag met je meedraagt.

Snoozen geeft je, net steeds maar weer je social mediakanalen checken, op de korte termijn plezier of voldoening. Het nadeel van deze korte termijn voldoening is dat het verslavend werkt en op de lange termijn een negatieve invloed op je heeft.

Ontwikkel de gewoonte om gelijk als de wekker gaat uit bed te stappen en je zult merken dat je steeds vaker net voor de wekker gaat uit jezelf wakker wordt. Nu heb je alle tijd en kun je alles doen wat je gepland hebt. Dit geeft je een fantastisch gevoel dat de de hele dag doorwerkt. Zet eventueel je wekker aan de andere kant van de slaapkamer zodat je je bed uit moet om hem uit te zetten. Je bent dan gelijk klaar voor tip 4.

Tip 4: Poets je tanden

Het poetsen van je tanden zorgt voor een heerlijk fris mondgevoel. Doe ondertussen eventueel wat kleine oefeningetjes bijvoorbeeld; spreid je tenen, ga op je tenen staan, poets met je andere hand. Doe iets geks. Je bent zo gelijk actief.

Tip 5: Was met koud water

Je bent nu toch in de badkamer, was je gezicht met koud water om alle resterende slaap uit je ogen te spoelen.

9 Tips om een ochtendroutine te beginnen 4

Tip 6: Drink voldoende water

Drink één of twee grote glazen water om het vocht dat je gedurende de nacht bent kwijtgeraakt weer aan te vullen. Jouw lichaam bestaat voor het overgrote deel uit water en voor je gezondheid is het belangrijk om het waterpeil te onderhouden. Koffie, thee en fris- of andere dranken zijn wel vocht maar daarmee houd je het waterpeil van je lichaam niet in stand.

Tip 7: Kom in beweging

Zoals Hal Elrod het zegt; “You have to earn your shower.”, dus kom in beweging op een manier die bij jou past. Een kleine of grote yoga practice; doe wat push-ups en/of buikspieroefeningen; pak een springtouw of ga een rondje trimmen. Het maakt niet uit maar zorg dat je even actief bent want dat is goed voor je gezondheid. Je energieniveau gaat gelijk omhoog waar je de hele dag wat aan hebt. In de gratis cursus ‘’snel stress verlagen’’ vind je de 4-minute workout. Een perfecte oefening om je dag goed te beginnen!

9 Tips om een ochtendroutine te beginnen 5

Tip 8: Begin gewoon

Ik geloof dat vandaag de belangrijkste dag van je leven is. Het komt nooit meer terug en je kunt het dus niet over doen.

Vandaag is een super dag is om te beginnen met iedere dag de beste versie van jezelf te zijn.

Waarom zou je dat willen uitstellen tot morgen? We hebben vaak een noodzaak nodig om ergens mee te beginnen. Bijvoorbeeld “Ik ervaar nu zoveel stress dat ik bijna niet meer normaal kan functioneren”.

Maar waarom zou je wachten tot dat moment? Daar wordt je gezondheid, je humeur en levensgeluk niet beter van. Als je vandaag niet begint, welke reden heb je dan voor jezelf bedacht dat je morgen wel zal beginnen? Creëer de noodzaak om iedere dag de beste versie van jezelf te willen zijn. Je zelfliefde, zelfvertrouwen en zelfwaardering zal verbeteren en dat geeft enorm veel energie. Dus….begin gewoon.

Tip 9: Wordt onstuitbaar in 30 dagen

Weet dat ieder begin moeilijk is. Hal Elrod beschrijft 3 fases. De eerste tien dagen zijn Ondraaglijk, de tweede tien dagen zijn Ongemakkelijk en na de derde tien dagen ben je Onstuitbaar.

Weet dat je niet de enige bent die het moeilijk vindt om een nieuwe routine aan te leren. Maar dat wel veel mensen een ochtendroutine hebben. Het is dus mogelijk!

Ik daag je uit om uit bed te springen en met je routine te beginnen. Maak de routine je eigen en veranker het in je lichaam zodat je niet meer terugvalt in je oude gewoonten.

Ik wens je heel veel plezier bij het ontwikkelen van jouw ochtendroutine.

Vind je het na een tijdje nog lastig om een ochtendroutine te beginnen? Stuur mij dan een email. Ik help je graag.

Een goed zetje in de rug is de cursus ”start je dag energiek”. Kijk voor inspiratie op de pagina van de cursus. Hier leg ik verder uit hoe je voor jezelf kan zorgen.

Ik wens je een gezond, vitaal en gelukkig leven toe.

Liefs, Elly

Icoon Liefde oranje

Deel dit artikel via:

Meer artikelen

Van dieptepunt tot veerkracht

Ha lieve jij, Het was zomer 2015 dat ik de bodem van mijn dal bereikte. Ik was gescheiden, werkte fulltime en had net een tweejarige

Afb 1 - Wat is hartcoherentie

Wat is hartcoherentie?

In dit artikel geef ik je een korte uitleg over hartcoherentie. Je leert wat hartcoherentie is, hoe stress jouw coherentie beïnvloed én hoe je jouw

Gratis: Snel stress verlagen

Leer direct over te schakelen van stress naar ontspanning.

Stress heeft invloed op je ademhaling. Stress zorgt ervoor dat je sneller en oppervlakkiger gaat ademen. Met de drie eenvoudige oefeningen van deze cursus kun je direct overschakelen van stress naar ontspanning.