Jouw ademhaling als holistische aanpak voor een gezond en gelukkig leven

Afb.1 - Jouw ademhaling als holistische aanpak voor een gezond en gelukkig leven

Deel dit artikel via:

Elly van der Laan

Elly van der Laan

Elly is de oprichter van Uit Adem

Ademen doen we allemaal. Het is het eerste wat we doen als we geboren worden en het laatste dat we doen als we sterven. Je ademhaling is onderdeel van het autonome zenuwstelsel en gaat vanzelf. Je hoeft hier niets voor te doen. Dat wil echter niet zeggen dat je huidige ademhaling ook optimaal is. Verbeteren van de kwaliteit van je ademhaling kan je heel veel gezondheidswinst en levenskwaliteit opleveren.

Als jij benieuwd bent hoe jouw ademhaling jouw herstel en gezondheid kan ondersteunen, lees dan verder.

Inhoud

Het autonome zenuwstelsel

Je autonome zenuwstelsel regelt allerlei systemen in je lichaam. Bijvoorbeeld je hormoonsysteem, bloeddruk, ademhaling, hartslag, immuniteit en spijsvertering. Dat gaat vanzelf en kan jij niets aan veranderen.

Al die verschillende systemen van jouw autonome zenuwstelsel beïnvloeden en communiceren met elkaar. Je kan het zien als een groot netwerk van allerlei radertjes.

Beïnvloed je autonome zenuwstelsel door je ademhaling

Jouw ademhaling is onderdeel van het autonome zenuwstelsel en gaat dus vanzelf.

Jouw ademhaling is echter het enige onderdeel van het autonome zenuwstelsel dat je ook bewust kan beïnvloeden.

Door bewust jouw ademhaling te vertragen en te verdiepen, beïnvloedt je indirect je andere systemen. Je hartslag vertraagt, je bloeddruk verlaagt, je immuniteit verhoogt en je spijsvertering verbetert.

Door bewust jouw ademhaling te vertragen en te verdiepen, beïnvloedt je indirect je andere systemen. Je hartslag vertraagt, je bloeddruk verlaagt, je immuniteit verhoogt en je spijsvertering verbetert.

Een fijne oefening om waarmee je bewust ademhaalt is de buikademhaling. Dit is jouw natuurlijke manier van ademen. Het is een rustige, diepe ademhaling door de neus waarbij je buik zachtjes op en neer beweegt. Door drukte en chronische stress ben je jouw natuurlijke manier van ademen echter een beetje afgeleerd.

Je ademhaling reflecteert je gemoedstoestand

Voel je je blij, dan heb je een andere ademhaling dan wanneer je je verdrietig voelt. Voel je je ontspannen, dan is je ademhaling anders dan wanneer je je gestresst voelt.

De meeste gemoedstoestanden duren relatief kort, maar de stress van tegenwoordig is vaak niet van korte duur. Stress is zelfs vaak chronisch en de meeste tijd zijn we ons daar niet eens van bewust (meer in: ‘Wat is stress?’). Chronische stress is echter funest voor je gezondheid en levenskwaliteit.

De invloed van chronische stress op je ademhaling

Chronische stress beïnvloedt de kwaliteit van je ademhaling. Het zorgt ervoor dat je sneller en oppervlakkiger ademt dan goed voor je is. Je ademhaling is dan niet meer rustig en diep, maar snel en oppervlakkig. Een snelle en oppervlakkige ademhaling zorgt weer voor een gestrest gevoel. Zo zit je als het ware gevangen in je eigen stressreactie.

De invloed van een kwalitatief goede ademhaling op jouw lichaam en gezondheid

Een kwalitatief goede ademhaling:

  • Vertraagt je hartslag
  • Verlaagt je bloeddruk
  • Verbetert je immuniteit
  • Verbetert je spijsvertering
  • Ontspant je lichaam
  • Creëert ruimte voor herstel en ontwikkeling
  • Zorgt ervoor dat je beter slaapt
  • Verhoogt je concentratie
  • Zorgt ervoor dat je makkelijker keuzes kunt maken
  • Verhoogt je productiviteit

En als allerbelangrijkste: Een kwalitatief goede ademhaling vergroot je geluk en levenskwaliteit. Hoe mooi is dat?!

Ben je geïnspireerd door dit artikel, onderzoek dan eens wat de ademhaling voor jou kan beteken of vraag direct de gratis cursus Snel stress verlagen aan.

Liefs, Elly

Icoon Liefde oranje

Deel dit artikel via:

Meer artikelen

Van dieptepunt tot veerkracht

Ha lieve jij, Het was zomer 2015 dat ik de bodem van mijn dal bereikte. Ik was gescheiden, werkte fulltime en had net een tweejarige

Afb 1 - Wat is hartcoherentie

Wat is hartcoherentie?

In dit artikel geef ik je een korte uitleg over hartcoherentie. Je leert wat hartcoherentie is, hoe stress jouw coherentie beïnvloed én hoe je jouw

Gratis: Snel stress verlagen

Leer direct over te schakelen van stress naar ontspanning.

Stress heeft invloed op je ademhaling. Stress zorgt ervoor dat je sneller en oppervlakkiger gaat ademen. Met de drie eenvoudige oefeningen van deze cursus kun je direct overschakelen van stress naar ontspanning.