Stilte retraite – Wat is het en waarom?

Stilte-retraite

Deel dit artikel via:

Elly van der Laan

Elly van der Laan

Elly is de oprichter van Uit Adem

Afgelopen week ging ik in stilte retraite in mijn eigen huis. Ik ben wel eerder op stilte retraite geweest maar dat was op een locatie, met anderen samen en onder begeleiding. Dit keer wilde ik onderzoeken hoe het zou zijn om thuis, alleen, in retraite te gaan. In deze blog beschrijf ik wat een stilte retraite inhoudt, de obstakels die je tegen kunt komen en wat het kan beteken voor je gezondheid. Daarnaast beschrijf ik hoe ik het heb ervaren.

Retraite wil zeggen dat je je terugtrekt uit het drukke dagelijks leven. Je creëert rust en ruimte om je blik naar binnen te keren voor zelfonderzoek en spirituele groei. Je maakt jezelf even los van alles wat er allemaal in je leven “moet”. De stilte nodigt je vervolgens uit om je leven te overdenken en creëert daarmee ruimte voor creatief denken waardoor je vanuit een nieuw perspectief kunt kijken naar de dingen in je leven die jij belangrijk vindt. Je kunt tot het besluit komen dat je veranderingen in je leven door wil voeren maar het kan ook zijn dat je vol nieuwe energie doorgaat met waar je mee bezig bent.

Voor mij was de stilte retraite thuis zeer zeker voor herhaling vatbaar. Ik heb genoten van de tijd die ik helemaal aan mezelf kon besteden. Geen mobiele telefoon of afspraken die voor afleiding zorgen. Ik vind mijzelf prettig gezelschap. Ik ben blij met mijn reflectieve vermogens en dat ik me kan overgeven aan wat er is om het vervolgens in liefde en dankbaarheid los te kunnen laten.

Inhoud

Wat is een stilte retraite?

Er zijn retraites waarbij je met elkaar mag praten. Dit kan je zien als een soort vakantie retraites, waarbij je volop in de gelegenheid bent om je ervaringen met anderen te delen. Bij een stilte retraite wordt er niet gesproken. Soms mag er wel gesproken worden tijdens de maaltijden. Mijn voorkeur ligt bij een retraite helemaal in stilte. Het kan zijn dat er, naast de begeleider, iemand aanwezig is waarbij je terecht kunt als de ervaring of je gevoelens en emoties je teveel worden.

Verschillende retraites

Er zijn tegenwoordig veel manieren om op retraite te gaan. Het kan in Nederland of in het buitenland. Er zijn meditatie-retraites, yoga-retraites, klooster-retraites, natuur-retraites en nog veel andere soorten retraites. Een retraite vindt meestal plaats in of vlakbij de natuur, omdat verblijven in de natuur een grote rustgevende werking heeft op je lichaam, je geest en je ziel. Je doet het vaak in groepsverband en bij een organisatie. Je kunt ook alleen op retraite. Meestal is er een vastgesteld programma dat je volgt. Bij sommige retraites krijg je één of meerdere persoonlijke gesprekken met de begeleider, coach of psycholoog.

Waarom een stilte retraite?

Het doel van een stilte retraite is het reinigen van je gedachten, je geest en je ziel. Door grote en kleine gebeurtenissen in ons leven en ons drukke bestaan, hebben we de verbinding met onze ademhaling, gevoelens, emoties en ons lichaam verbroken. Dit gebeurde beetje bij beetje en zonder dat we het wisten. We hebben onszelf, ook onbewust, allerlei gewoontes aangeleerd die ons welzijn en gezondheid niet altijd ten goede komen. Door een stilte retraite, maak je als het ware even een pas op de plaats. Je zoekt de rust op en sluit je af van je naasten en je omgeving. Hierdoor kun je de verbinding met jezelf bewust opzoeken. Je creëert rust en ruimte om je leven te overdenken, je gevoelens en emoties te onderzoeken en je gedachten te observeren.

In liefde en dankbaarheid loslaten

Ieder lichaam heeft een geheugen. Onverwerkte emoties worden opgeslagen in het lichaam. Door de stilte en ademoefeningen kunnen onverwerkte emoties naar boven komen, zodat je kunt ze verwerken en loslaten. Het mooie van deze manier is dat je niet op zoek hoeft te gaan naar de oorzaak van de emotie. Je hoeft de emotie alleen te voelen. Te erkennen dat zij er is. Op die manier mag de emotie er dan even helemaal zijn. Door er bewust naar toe te ademen kun je haar vervolgens in liefde en dankbaarheid los laten. Een prachtige en zachte manier om je lichaam, je brein en je ziel te reinigen. Alles wat je hoeft te doen is de stilte op te zoeken en bewust te ademen!

Meer ruimte voor onbewuste gedachten en emoties

Ik ben dankbaar dat ik heb mogen ontdekken dat ik geniet van mijn eigen gezelschap. Dat ik open en eerlijk naar mijzelf en mijn emoties en gedrag kan kijken. Het mag er allemaal zijn. Ik heb ervaren dat stilte om mij heen ruimte maakt voor stilte in mijn lichaam en hoofd. Ruimte voor mijn onbewuste gedachten en emoties.

Wat is er leuk aan een stilte retraite?

Ik vertelde iemand dat ik een stilte retraite had gehouden in mijn eigen huis. Ze vroeg me naar mijn ervaring en ik vertelde dat ik het leuk had gevonden. ‘Wat is er leuk aan een stilte retraite?’ vroeg ze. Dat vond ik een goede vraag. Misschien zou je een stilte retraite niet zo snel als leuk omschrijven, maar ik heb het echt zo ervaren. Ik geniet ervan om mezelf te ontwikkelen en ben nieuwsgierig naar mijn ervaringen. Door geen angst te voelen voor wat ik eventueel aan emoties of gedachten tegen kan komen, kan ik ze met open armen verwelkomen. Het is leuk om op zoek te gaan naar mijn grenzen om ze zachtjes en met aandacht te kunnen verleggen.

Obstakels bij een stilte retraite

Je kunt jezelf in de stilte ook behoorlijk tegenkomen. Je wordt je plotseling bewust van je gedachten die maar doorgaan. Je ervaart hoe moeilijk het is om die gedachten tot stilstand of zelfs tot rust te brengen. De emoties die loskomen kunnen overweldigend zijn. Tijdens mijn eerste vijf-daagse stilte retraite heeft één persoon de groep na anderhalve dag verlaten. De stilte was voor haar op dat moment te confronterend. Dat kan dus ook gebeuren. Mijn ervaring was echter totaal het tegenovergestelde. Ik heb ervan genoten en dat was blijkbaar te zien, want de programmaleider vertelde mij na afloop dat ik iedere dag meer liefde en blijdschap uitstraalde. Alles wat ik ervaarde was onderdeel van het proces wat ik onderging. Een fantastische reis door mijn ziel, mijn lichaam en mijn hoofd. Ik kijk er met dankbaarheid op terug.

stilte-retraite

Unnecessary noise is the most cruel abuse of care which can be inflicted on either the sick and the well.

Florence Nightingale

Het effect van lawaai en stilte op je gezondheid

Stilte wordt omschreven als de afwezigheid van geluid. De tegenhanger van stilte is lawaai. Het Engelse woord voor lawaai ‘noise’ stamt af van de Latijnse woorden nausea, nausea of noxia, die vertaald worden als misselijk, walging, pijn doen, kwaad doen, schade en letsel. De Wereldgezondheidsorganisatie beschouwd lawaai dan ook, na luchtvervuiling, als grootste veroorzaker van gezondheidsproblemen. Lawaai is een veroorzaker van stress en beïnvloedt daarmee ons welzijn, onze gezondheid en onze levensverwachting.

Het effect van stilte

De een na grootste veroorzaker van gezondheidsproblemen is lawaai. Stel je voor wat stilte voor je kan betekenen! Je ademhaling vertraagt, je stressniveau daalt, je hartslag wordt lager, je bloeddruk zakt en je parasympatisch zenuwstelsel (het deel van je autonome zenuwstelsel dat zorgt voor rust, ontspanning en herstel) wordt geactiveerd. Hierdoor kunnen je lichaam en brein zich ontspannen en komt er ruimte voor herstel en ontwikkeling.

Het kan echter ook voorkomen dat stilte als bedreigend wordt ervaren, zoals die mevrouw die de stilte retraite na anderhalve dag verliet. Dit kan je veel vertellen over jezelf en hoe jij reageert op je omgeving. In die ervaring ligt de uitnodiging verscholen om jouw leven en manier van reageren op je leven eens te overdenken.

Mijn ervaring met lawaai

Ik hou niet van omgevingsgeluid en harde geluiden. Hoewel ik kan genieten van een mooi stuk muziek of een energiek nummer heb ik de radio of andere muziek nooit aanstaan. Ik heb het niet nodig en kan me ook wel storen aan geluidsvervuiling. Tijdens mijn burn-out was ik extra gevoelig. Als ik dan harde geluiden hoorde leek het wel of er een elektrische schok door mijn lijf ging en kroop ik in elkaar van schrik. Nog steeds kan ik me erg moeilijk concentreren als er veel omgevingsgeluid is. Ik kan nog wel lezen maar begrijpen wat er staat kost me veel meer moeite en soms lukt het me helemaal niet.

stilte-retraite

Open your mouth only if what you are going to say is more beautiful than silence.

Arabisch gezegde

Een stilte retraite in je eigen huis

Boek Dan Brule - Gewoon adem halen

Ik ben ademcoach en yogaleraar dus ik wilde de nadruk leggen op ademoefeningen, meditatie en yogahoudingen. Verder wilde ik alleen thuis zijn en niet communiceren. Dus niet naar de supermarkt, niet bellen, appen en geen social media. Ook wilde ik veel niets doen. Gewoon in de stilte aanwezig zijn. Aangezien ik verder geen programma had, vond ik dat ik wel mocht lezen. Ik had gekozen voor een boek van Dan Brulé, Gewoon ademhalen. Een fantastisch en inspirerend boek over de ademhaling. De ademoefeningen die erin worden beschreven kon ik gelijk in de praktijk brengen.

Ik ben niet erg actief op social-media en zoveel app ik ook niet op een dag maar toch vond ik de afwezigheid van de “verplichting” om te reageren erg prettig. Ik hou dus van stilte en wilde ervaren hoe het zou zijn om een stilte retraite thuis te hebben. Ik wilde onderzoeken of ik me kon houden aan mijn eigen gestelde regels en wat het met me zou doen. Ik heb ervan genoten om mijn gevoel te kunnen volgen. Voordat ik een activiteit ging doen sprak ik met mezelf een tijd af. De ene keer was de tijd voorbij voordat ik het wist. Een andere keer vond ik het moeilijker om me te focussen en leek het wel of de tijd niet vooruit ging. De uitdaging voor mij lag er dan in om toch te blijven zitten. Dat is het mooie van oefenen, je kunt gewoon verder gaan waar je gebleven was of opnieuw beginnen. In mijn beleving is er geen goed of fout. De ene keer is het goed en de andere keer is het beter.

Ik ben dankbaar dat ik heb mogen ontdekken dat ik geniet van mijn eigen gezelschap. dat ik open en eerlijk naar mijzelf en mijn emoties en gedrag kan kijken, dat dat het er allemaal mag zijn.

Uitnodiging om de stilte in jezelf op te zoeken

Regelmatig de stilte opzoeken kan veel rust brengen in je leven en daarmee je gezondheid en levensgeluk positief beïnvloeden. Om de stilte in jezelf op te kunnen zoeken hoef je natuurlijk niet persé op stilte retraite te gaan. Nu je weet wat stilte voor jou kan betekenen kun je op zoek gaan hoe jij stilte in je leven kunt integreren. Je kunt alleen gaan wandelen in de natuur of de radio eens een uurtje uitzetten. Je kunt in stilte genieten van je favoriete koffie- of theemoment of je telefoon een uurtje uitzetten. Of ga eens op een rustig plekje zitten en doe gewoon even helemaal niets. Dit zijn eenvoudige manieren om de stilte op te zoeken, die je makkelijk in je leven in kunt passen en waarmee je jezelf een groot cadeau geeft. Het mooie hiervan is dat jij aan jezelf en anderen laat zien dat jij jezelf belangrijk vindt en dat tijd nemen voor jezelf heel gewoon is.

Elke ochtend een mini retraite

Je kunt ook iedere ochtend een mini stilte retraite nemen door de dag te beginnen met een ochtendroutine waarbij je tijd een aandacht aan jezelf geeft. Een eenvoudige ademoefening of een korte meditatie kan jou al heel veel rust brengen. Als je interesse hebt in het ontwikkelen van een ochtendroutine die gericht is op jouw persoonlijke ontwikkeling kijk dan eens bij de cursus Start je dag energiek. Daarmee leer in twaalf weken een mini retraite op te bouwen waardoor je iedere dag stralend en energiek kunt beginnen.

Tip

Als jij op zoek wilt gaan naar de stilte in jezelf begin dan met de kleine momenten en stel jezelf open. Wees nieuwsgierig naar wat je tegenkomt en ga op zoek naar de prachtige jij die je bent. Ik wens je heel veel plezier bij jouw ontdekkingstocht naar de stilte in jezelf.

Liefs,

Elly

Deel dit artikel via:

Meer artikelen

Van dieptepunt tot veerkracht

Ha lieve jij, Het was zomer 2015 dat ik de bodem van mijn dal bereikte. Ik was gescheiden, werkte fulltime en had net een tweejarige

Afb 1 - Wat is hartcoherentie

Wat is hartcoherentie?

In dit artikel geef ik je een korte uitleg over hartcoherentie. Je leert wat hartcoherentie is, hoe stress jouw coherentie beïnvloed én hoe je jouw

Gratis: Snel stress verlagen

Leer direct over te schakelen van stress naar ontspanning.

Stress heeft invloed op je ademhaling. Stress zorgt ervoor dat je sneller en oppervlakkiger gaat ademen. Met de drie eenvoudige oefeningen van deze cursus kun je direct overschakelen van stress naar ontspanning.