Wat is hartcoherentie?

Afb 1 - Wat is hartcoherentie

Deel dit artikel via:

Elly van der Laan

Elly van der Laan

Elly is de oprichter van Uit Adem

In dit artikel geef ik je een korte uitleg over hartcoherentie. Je leert wat hartcoherentie is, hoe stress jouw coherentie beïnvloed én hoe je jouw coherentie kunt verhogen. Verder leer je wat het verschil is tussen je gemiddelde hartritme en je hartritmevariatie (HRV).

Inhoud

Wat is hartcoherentie?

Coherentie is de samenhang tussen twee of meer afzonderlijke systemen. Hoe groter de samenhang des te groter of hoger is de coherentie.

In jouw lichaam zijn verschillende systemen werkzaam: jouw hartslag, ademhaling, bloeddruk, hormoonsysteem, spijsvertering en ga zo maar door. Als die verschillende systemen beïnvloeden elkaar en werken met elkaar samen.

Afb 2 - Wat is hartcoherentie

Je kan het vergelijken met een heel groot orkest waarin ieder systeem een groep instrumenten vertegenwoordigt. Je hormoonsysteem zijn bijvoorbeeld de violen, je spijsvertering alle slaginstrumenten en je bloeddruk is de bas. In dit orkest zijn jouw ademhaling en jouw hartritmevariatie de dirigent met jouw brein als baton (het stokje dat de dirigent gebruikt om de verschillende muzikanten of instrumentgroepen aanwijzingen geeft).

Wanneer je snel en oppervlakkig ademt en een chaotische hartritmevariatie hebt, zorgt dat ervoor dat jouw brein een chaotisch signaal ontvangt. Met dat signaal stuurt hij het orkest aan. De orkestleden spelen uit de maat en kunnen op niet goed samenwerken. Dit resulteert in een chaotisch muziekstuk. (Wat jouw hartritmevariatie is leg ik later uit)

Op het moment dat je hartcoherentietechnieken toepast, adem je langzamer en dieper in dan je gewend bent en maak je gebruik van fijne en positieve herinneringen. Deze herinneringen versterk je met je gevoelens. Hierdoor verandert je chaotische hartritmevariatie naar een meer coherente hartritmevariatie. De signalen die de dirigent nu geeft, zijn voor jouw brein (de baton) helder en duidelijk. De orkestleden kunnen weer samenwerken en met elkaar spelen ze de prachtigste muziekstukken.

Het verschil tussen hartritmevariatie (HRV) en je gemiddelde hartslag

Jouw hart klopt niet in een vast ritme. De afstand tussen de verschillende hartslagen varieert. Dit is jouw Hartritmevariatie (HRV) . Dat is dus iets anders dan je gemiddelde hartslag. Je gemiddelde hartslag is, zoals de naam al zegt, het gemiddelde aantal keer dat jouw hart per minuut slaat.

Stel jij hebt een gemiddelde hartslag van 60 slagen per minuut dan klopt jouw hart niet in het ritme van 1 hartslag per seconde. De afstand tussen de hartslagen varieert. Dat is gezond. Zo kan jouw hart snel inspelen op wat jouw lichaam nodig heeft. Je kunt daardoor van rust heel snel in actie komen en je valt niet dood neer als je een keer schrikt.

De afstand tussen de hartslagen is dus veranderlijk; jouw hart klopt de ene keer een beetje sneller en dan weer een fractie van seconde langzamer. Jouw hartslag reageert op jouw omgeving, op jouw emoties en gevoelens, op je gedrag en je fysieke gesteldheid. Het reageert eigenlijk op alles wat er in je externe en interne (lichaam en brein) omgeving gebeurt.

De invloed van stress op je hartritmevariatie

Stress beïnvloed jouw ademhaling en jouw hartritmevariatie op een negatieve manier. Jouw hartritmevariatie vertoont bij stress een chaotisch patroon. Wanneer je bijvoorbeeld plezier, blijdschap of dankbaarheid ervaart, heeft dit een gunstige invloed op jouw ademhaling en jouw hartritmevariatie. Dit weerspiegelt zich in een meer coherent patroon.

Afb 3 - Wat is hartcoherentie

Beïnvloed je hartritmevariatie door hartcoherentie oefeningen

Door middel van een bewuste ademhaling kun jij je HRV beïnvloeden. Je kunt hiermee je HRV van een chaotisch patroon in een coherent patroon veranderen.

Je hart en brein communiceren met elkaar. Ze sturen elkaar signalen. Een chaotisch signaal staat voor gevaar. Een coherent signaal daarentegen is een signaal van veiligheid.

Een signaal van veiligheid stimuleert de samenwerking tussen de verschillende delen van je brein. Daardoor voel je je beter, slaap je beter en heb je meer energie. Je kunt beter nadenken, je makkelijker concentreren en beslissingen nemen is eenvoudiger.

Een coherent hartritme zorgt er niet alleen voor dat je brein beter werkt. Ook de rest van je systemen in je lichaam werken beter. Er is onder andere meer ontspanning in je spieren, je spijsvertering werkt beter je bloeddruk daalt. Hartcoherentie zorgt er dus voor dat je je fysiek beter gaat voelen, dat je gezondheid verbetert en dat je je rustiger en gelukkiger voelt.

Afb 4 - Wat is hartcoherentie

Hartcoherentie als basis van een gezond en veerkrachtig leven

Het mooie van hartcoherentie is dat het heel eenvoudig is. Iedereen kan het leren. De moeilijkheid zit hem niet in de oefeningen, maar in het feit dat je iedere dag wat tijd en aandacht moet besteden om je de adem- en hartcoherentietechnieken eigen te maken.

De eerste stap is heel bewust tijd en aandacht aan jezelf schenken om je de technieken eigen te maken. Als je de technieken eenmaal beheerst ga je ze toepassen en integreren in jouw dagelijkse leven. Dat is de tweede stap. Op deze manier wordt het een gewoonte. Op het moment dat je je de hartcoherentietechnieken eigen hebt gemaakt, gaat het eigenlijk als vanzelf.

Gun jezelf een gelukkig, energiek, veerkrachtig en gelukkig leven waarin jij weer controle hebt over jouw emoties en gevoelens en daarmee over jouw gedachten en gedrag.

Door middel van het leren en toepassen van de eenvoudige en bewezen effectieve hartcoherentietechnieken geef je jezelf een geweldig cadeau. Je ondersteunt jouw lichaam en brein bij het bereiken van jouw volledige potentieel. Hoe mooi is dat?!

Adem en hartcoherentietechnieken zijn eenvoudig en bewezen effectief. Ben je benieuwd geworden naar wat hartcoherentie voor jou kan betekenen? Vraag dan de gratis cursus ‘Snel stress verlagen’ aan.

Wil je direct actie nemen naar een veerkrachtig leven?

Maak een afspraak voor een gratis ‘Morgen minder stress’ strategiegesprek.

Liefs, Elly

Icoon Liefde oranje

Deel dit artikel via:

Meer artikelen

Van dieptepunt tot veerkracht

Ha lieve jij, Het was zomer 2015 dat ik de bodem van mijn dal bereikte. Ik was gescheiden, werkte fulltime en had net een tweejarige

Gratis: Snel stress verlagen

Leer direct over te schakelen van stress naar ontspanning.

Stress heeft invloed op je ademhaling. Stress zorgt ervoor dat je sneller en oppervlakkiger gaat ademen. Met de drie eenvoudige oefeningen van deze cursus kun je direct overschakelen van stress naar ontspanning.