Jouw ademhaling is de basis van je leven

Jouw ademhaling is de basis van je leven 1Jouw ademhaling is de basis van je leven

Deel dit artikel via:

Elly van der Laan

Elly van der Laan

Elly is de oprichter van Uit Adem

Ademen het is het eerste en het laatste wat we op deze wereld doen. Het gaat automatisch. We zijn ons er eigenlijk niet van bewust. Vaak nemen we de ademhaling als iets vanzelfsprekends. Als iets dat er altijd is en waar je geen moeite voor hoeft te doen. 

Emoties en stress beïnvloeden onze ademhaling

Emoties en stress beïnvloeden ons ademhalingspatroon en daarmee onze emotionele en fysieke gezondheid. Een verkeerd adempatroon, bijvoorbeeld te snel of hoog ademhalen, heeft invloed op onze lichamelijke gezondheid en onze gevoelens, gedachten, ons gedrag en onze energie.

Jouw ademhaling is de basis van je leven
Hoe je ademt is hoe je leeft

Een bekende uitspraak is: Hoe je ademt is hoe je leeft. Dat heb ik aan den lijve ondervonden. Mijn ademhaling in rust was hoog, snel en oppervlakkig. Ik voelde mij gestrest en gejaagd. Ik had moeite om mijn werk, studie en privéleven te combineren. Ik kon me moeilijk concentreren, sliep slecht, voelde me altijd moe en had allerlei vage klachten.

Toen werd ik ziek. Ik was opgebrand en kon niet veel anders meer dan hangen op de bank of liggen op mijn bed. Ik voelde mij ellendig. Ik had pijn in mijn lichaam en heel veel onrust in mijn lichaam en hoofd.

Door mij te concentreren op het tellen van mijn in- en uitademing kon ik de gedachtestroom in mijn hoofd even tot rust brengen. Dat voelde zo bijzonder dat ik meer over mijn ademhaling wilde weten. Toen ik het boek Verademing (B. Bakker en K. de Jong) las, ging er een wereld voor mij open.

Jouw ademhaling is de basis van je leven
80 procent van onze energie komt uit een goede ademhaling

Een goede ademhaling zorgt ervoor dat zuurstof en energie alle cellen van je lichaam kan bereiken. Die cellen kunnen vervolgens hun taak goed uitvoeren en daardoor voelen we ons energiek en gezond.

Je kunt maar 30 – 60 seconden zonder lucht

Je kunt maanden zonder goed te bewegen. 

Je kunt dertig dagen zonder eten.

Je kunt drie dagen zonder water.

Maar je kunt, zonder training, slechts 30-60 seconden zonder lucht.

En toch, als we niet helemaal lekker in ons vel zitten, meer energie willen hebben, of onze gezondheid willen verbeteren, is de ademhaling niet waar we aan denken. We gaan meer bewegen en passen we ons voedingspatroon aan.

Als we onze emoties, gedachten en ons gedrag willen veranderen volgen we een therapie of ander begeleidingstraject. Dit kunnen allemaal goede en mooie acties zijn, maar we vergeten vaak het eenvoudigste middel dat er is: ONZE ADEMHALING.

90 procent van de mensen gebruikt maar 30 procent van de ademcapaciteit

Onze ademhaling is een heel eenvoudig middel. Het is helemaal gratis, we hebben het altijd bij ons, en kunnen nooit overdoseren.

Jouw ademhaling is de basis van je leven
Rustiger ademen zorgt letterlijk voor meer rust in je leven

Bij een gezond adempatroon adem je in en uit door je neus en beweegt je buik zachtjes op en neer. Een baby heeft nog die natuurlijke en ontspannen manier van ademen in en uit door de neus en een op en neergaand buikje.

Als je rustig op de bank zit is een adempatroon van zes tot tien ademhalingen per minuut voldoende. Veel mensen echter ademen vijftien tot twintig keer per minuut, of nog sneller. Zo’n adempatroon hoort bij lichte tot zwaardere inspanningen zoals tegen de wind in fietsen.

Wanneer je snel ademt terwijl je rustig op de bank zit, spant jouw lichaam zich aan alsof het aan het sporten is. Dit kost onnodig veel energie die je niet in andere processen zoals je spijsvertering of je concentratie kunt stoppen.

Ik had een noodzaak nodig om de kracht van mijn ademhaling te ontdekken. Als jij ook allerlei vage klachten hebt, slecht slaapt of je niet goed kan concentreren, dan nodig ik je uit om eens bewust stil te staan bij jouw manier van ademhalen zodat het bij jou niet zo ver hoeft te komen.

Op de homepage van uitadem.nl kun je vijf gratis ademoefeningen aanvragen waardoor je op een vrijblijvende manier kunt ontdekken wat jouw adem voor jou kan betekenen.

Icoon Liefde oranje

Ik wens je een fijne en inspirerende dag.

Liefs, Elly

Deel dit artikel via:

Meer artikelen

Van dieptepunt tot veerkracht

Ha lieve jij, Het was zomer 2015 dat ik de bodem van mijn dal bereikte. Ik was gescheiden, werkte fulltime en had net een tweejarige

Afb 1 - Wat is hartcoherentie

Wat is hartcoherentie?

In dit artikel geef ik je een korte uitleg over hartcoherentie. Je leert wat hartcoherentie is, hoe stress jouw coherentie beïnvloed én hoe je jouw

Gratis: Snel stress verlagen

Leer direct over te schakelen van stress naar ontspanning.

Stress heeft invloed op je ademhaling. Stress zorgt ervoor dat je sneller en oppervlakkiger gaat ademen. Met de drie eenvoudige oefeningen van deze cursus kun je direct overschakelen van stress naar ontspanning.