Van dieptepunt tot veerkracht

Deel dit artikel via:

Elly van der Laan

Elly van der Laan

Elly is de oprichter van Uit Adem

Ha lieve jij,

Het was zomer 2015 dat ik de bodem van mijn dal bereikte.

Ik was gescheiden, werkte fulltime en had net een tweejarige master succesvol afgerond.

Ik was trots op mezelf en vooral op mijn leerlingen voor de mooie ontwikkeling die we samen hadden doorgemaakt en de resultaten die we hadden behaald. Ik leefde in een roes van geluk. Maar mijn blijdschap was van korte duur en werd niet door mijn directie en collega’s gedeeld.

Er gebeurde een aantal hele nare dingen op school en ik ging finaal onderuit. Het ene moment werkte en leerde ik op universitair niveau en het volgende moment kon ik niets meer.

Ik kon geen zin foutloos schrijven en geen som meer uitrekenen terwijl ik net een tweejarige master op universitair niveau zeer goed had afgerond!

Ik was dood- en doodmoe. Had een gatenkaas van watten in mijn hoofd. Ik liet de ketel droogkoken omdat ik vergeten was dat ik theewater had opgezet. Ik stond verschillende keren langs de kant van de weg omdat ik vergeten was om te tanken.

Het was zelfs zo erg dat ik op een gegeven moment onderaan de trap stond en ik niet meer wist hoe ik naar boven moest lopen! Ik stond daar en dacht: ‘Ik weet dat ik het kan, maar hoe doe ik het ook al weer???’ Ik moest bedenken dat ik eerst mijn ene voet op een tree moest zetten en dan vervolgens mijn andere voet op de andere tree. Het was gewoonweg bizar!

Ik had altijd pijn in mijn lijf en last van allerlei vage lichamelijke klachten. Ik was zo kortademig dat ik geen zin kon uitspreken zonder naar adem te happen.

Als iemand maar naar mij keek barstte ik in tranen uit. Ik kon me totaal niet meer concentreren en een stuk tekst kon ik woordelijk wel lezen maar de tekst begrijpen dat lukte me niet meer.

Ik was fysiek, mentaal en emotioneel helemaal opgebrand. Ik had al heel lang last van allerlei vage lichamelijke klachten en een pijnlijk lijf had ik ook al zo veel jaar.

Ik wist niet beter meer. Ik had voor mezelf een nieuw normaal gecreëerd. Ik was de connectie met mijn lichaam verloren en leefde alleen nog maar in mijn hoofd. Alle signalen die ik al zo lang kreeg heb ik volledig genegeerd. Ik moest wel.

Althans dat dacht en vond ik toen. Totdat mijn lichaam mij vertelde: “Tot hier en niet verder!!!” Ik kon ook letterlijk niets meer…Rock Bottom.

Omdat ik zo kortademig was en verder toch niets kon heb ik urenlang op bed gelegen om mijn ademhaling te vertragen. Er gebeurde van alles in mijn lichaam en dat voelde zo goed!

Ik werd nieuwsgierig en ging spelen met verschillende ademhalingstechnieken. Er ging een hele nieuwe wereld voor mij open.

De energie ging weer stromen. Ik kon me weer verbinden met mijn lichaam. Ik voelde het weer tot leven komen. Ik vond het zo bijzonder. Ik kon wel huilen van blijdschap.

In het begin was het niet makkelijk. Ik kon mijn gedachten er niet bij houden dus ik ben mijn ademhaling gaan tellen. Tellen gaf me houvast anders vergat ik dat ik met een ademoefening bezig was.

Maar het was ook een grote valkuil voor mij waar ik met mijn hele lijf ingevallen ben. Later moest ik namelijk het tellen weer af leren. En dat vond ik zo moeilijk.

Het tellen gaf me een gevoel van controle. Daar had ik blijkbaar heel veel behoefte aan. Ik vond het doodeng om het tellen los te laten omdat ik daarmee voor mijn gevoel ook de controle uit handen gaf.  

Maar het tellen zorgde er voor dat ik weer met mijn hoofd bezig was en me veel minder kon verbinden met mijn lijf. Als ik echt wilde helen dan moest ik me weer verbinden met mijn lijf.  

Ik vond het zo fascinerend wat ik door het doen van allerlei verschillende ademtechnieken allemaal ervaarde dat ik alles wat er over de ademhaling te weten was wilde leren.

Ik ben me gaan verdiepen in de kracht van de ademhaling. Steeds verder en dieper. Boeken lezen, cursussen en opleidingen volgen.

Ik leerde dat een natuurlijke gezonde ademhaling de basis is van een gezond en gelukkig leven. Het is zo simpel. Iedereen ademt, het gaat vanzelf.

Helaas heb ik aan den lijve ondervonden dat het niet vanzelf goed gaat. De tijd waarin wij leven waarin er vierentwintig uur per dag aan ons getrokken wordt, zorgde er bij mij voor dat mijn natuurlijke ademhaling werd verstoord en vervangen door een veel te snelle en oppervlakkige ademhaling met als gevolg een groot scala aan fysieke, mentale en emotionele klachten. Ik had klachten in mijn hele lijf. Van het puntje van het topje van mijn hoofd tot aan het puntje van mijn teen.

Ik wens jou niet de diepe dalen waar ik doorheen gegaan ben. Het was een moeilijke maar tegelijkertijd een ongelooflijk mooie en leerzame weg. Emotioneel, mentaal en fysiek zat ik er totaal doorheen maar mijn geest was niet gebroken.

Ik ben zo dankbaar voor de lessen die ik heb geleerd en de veerkracht die het me heeft gebracht. Ik geniet van mijn leven. Ik voel me sterk en vol zelfvertrouwen. Ik slaap goed en wordt weer energiek wakker. Ik leef iedere dag de mooiste dag van mijn leven. 

Nu is het mijn missie om jou de tools te leren die jouw veerkracht vergroten.

Stressvolle situaties heb je horen ne eenmaal bij het leven daar heb jij geen invloed op. Hoe jij op die stressvolle situaties reageert, daarop echter kan jij de volledige controle hebben.

Jij hoeft niet door dat diepe dal. Neem de regie over jouw gezondheid en levensgeluk weer in eigen hand. Leer hoe jij nu op stressvolle situaties reageert, hoe eenvoudig je je reactie kunt veranderen en herstel je eigenwaarde, zelfvertrouwen en levensgeluk.

Leer jezelf op nummer één te zetten. Je bent het waard!

De ademhaling en hartcoherentietechnieken zijn eenvoudig en bewezen effectief. Iedereen kan het. Ik kon het dus jij kan het ook!

Mijn naam is Elly en ik ben oprichter van Uit Adem, een platform waarop ik jou begeleid van stress naar ontspanning door eenvoudige en bewezen effectieve adem en hartcoherentietechnieken.

Ik kon het dus jij kan het ook. Het is mijn missie om jou de tools te leren die kunnen voorkomen dat jij, net als ik, eerst door een diep dal moet.

 

Liefs, Elly

Icoon Liefde oranje

Deel dit artikel via:

Meer artikelen

Afb 1 - Wat is hartcoherentie

Wat is hartcoherentie?

In dit artikel geef ik je een korte uitleg over hartcoherentie. Je leert wat hartcoherentie is, hoe stress jouw coherentie beïnvloed én hoe je jouw

Gratis: Snel stress verlagen

Leer direct over te schakelen van stress naar ontspanning.

Stress heeft invloed op je ademhaling. Stress zorgt ervoor dat je sneller en oppervlakkiger gaat ademen. Met de drie eenvoudige oefeningen van deze cursus kun je direct overschakelen van stress naar ontspanning.